Bilimsel alanda Türkiye’nin en prestijli ödülü olarak nitelendirilen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun 2006 Yılı Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri’nin sahipleri belli oldu.
T.C. uyruklu bilim adamlarının bilimsel ve teknolojik araştırma, çalışma ve hizmetlerini değerlendirmek, üstün niteliklerini onayarak kamuoyuna duyurmak ve teşvik unsuru olmak amacıyla oluşturulan, Bilim, Hizmet, Teşvik ve TÜBİTAK-TWAS (Üçüncü Dünya Bilimler Akademisi) Teşvik Ödülleri’nin sahipleri açıklandı.
Geleneksel olarak her yıl verilen ödüllere layık görülen bilim adamlarına altın plaket ve ödül beratının yanı sıra para ödülleri aralık ayında düzenlenecek törenle verilecek.
Bilim ödülü
Bilimsel araştırmalarıyla, bilime evrensel düzeyde önemli katkılarda bulunmuş bilim insanlarına verilen Bilim Ödülü’ne 2006 yılında Temel Bilimler alanında Bilkent Üniversitesi’nden Prof.Dr. Ekmel Özbay, Fizik ve Optik alanında, meta malzemeler ve fotonik kristaller konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Avusturya’nın Johannes Kepler Üniversitesi’nden Prof.Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi, fullerenler üzerine konjuge polimerlerden fotoetkili elektron transferinin temel fotofiziksel olayını geliştiren ve bu etkinin kullanımıyla plastik fotovoltaik güneş pillerinin gelişme alanında liderlik eden uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Mühendislik Bilimleri alanında Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ergin Atalar, biyomedikal mühendisliği alanında manyetik rezonans görüntülemesi konusunda önemli bilimsel ve teknolojik yenilikler getiren uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi’nden Prof.Dr. Adil Denizli, değişik yığın ve yüzey özelliklerine sahip polimerlerin üretimi, yüzey modifikasyonu, karakterizasyonu ve bu polimerlerin biyotıp, biyoteknoloji ve çevre uygulamalarında kullanım potansiyellerinin belirlenmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Sağlık Bilimleri alanında ise İsrail’in Hebrew Üniversitesi Hadassah Tıp Fakültesinden Prof.Dr. Erol Çerasi, pankreas adacık beta-hücresinin hormonu insulinin bireşiminin ve salgılanmasının mekanizmaları ve bu mekanizmalardaki bozuklukların tip-2 diyabetin gelişmesine katkıları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle layık görüldü.
Hizmet ödülü
Bilim adamı yetiştirilmesinde değerli katkıları bulunan, mensup olduğu bilim dalının kurumsallaşması için çalışmalar yapan, bilimsel kurum ve kuruluşlar kuran veya kurulmasında önemli katkılarda bulunan ve bu çalışmalarıyla ülkemizde bilim ve teknolojinin gelişmesine önemli ve belirgin katkılarda bulunmuş bilim adamlarına verilen Hizmet Ödülü’ne, merhum Ord.Prof.Dr. Muhiddin Erel, Ege Üniversitesi ve özellikle Ege Üniversitesi tıp ve fen fakülteleri ile Türkiye’de ilk defa üniversite bünyesi içinde Hemşirelik Yüksekokulu ve Sağlık Koleji’nin kurulmasındaki hizmetleri dolayısıyla layık görüldü.
Aynı ödül, Türkiye’de bölge planlamanın gelişmesine öncülük yapan çalışmaları, özellikle yerel yönetimlerin uygulamalarına ışık tutan yayınları ve yönlendirmelerindeki hizmetleri nedeniyle ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof.Dr. İlhan Tekeli’ye de verildi.
Teşvik ödülü
Bilimsel araştırmalarıyla bilime gelecekte evrensel düzeyde katkılarda bulunabilecek potansiyele sahip olduğunu kanıtlamış genç araştırıcılara (ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş) verilen Teşvik Ödülü’nün sahipleri ise şöyle:
Temel Bilimler alanında Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi’nden Yrd.Doç.Dr. Mehmet Bayındır, metal-yalıtkan-yarıiletken optoelektronik fiberler ve bu bütünleşik fiberlerde optik transport konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Doç.Dr. Arzum Erdem Gürsan, kimya alanında DNA biyosensörlerinin ilaç-DNA etkileşmesi ve DNA hibridizasyonunun elektrokimyasal algılanmasına yönelik uygulamaları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doç.Dr. Lütfi Özyüzer, yüksek sıcaklık üstün iletkenleri alanında tünelleme spekroskopisi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi’nden Doç.Dr. Rıdvan Say, Analitik Kimya dalında, yeni nesil kromatografi destek malzemelerinin geliştirilmesi ve bu malzemelerin katı faz ekstraksiyonu, önderiştirme ve tayin işlemleri ile toksik türlerin uzaklaştırılması uygulamalarında kullanımı konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nden Doç.Dr. Önder Şimşek, atom ve molekül fiziği alanında coherent ve incoherent diferansiyel saçılma tesir kesitlerinin, coster-kronig geçiş ihtimaliyetlerinin ve alt tabaka flüoresan verim değerlerini daha hassas ölçme amacına yönelik yeni deneysel metotların geliştirilmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Mühendisklik bilimleri alanı
Mühendislik Bilimleri alanında Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Doç.Dr. Erdal Bedir, farmakognozi alanında Türkiye bitki örtüsünde bulunan yüksek bitkilerden çok sayıda bileşiği izole ederek bilime kazandıran uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Doç.Dr. Candan Gökçeoğlu, uygulamalı jeoloji alanında bölgesel ölçekli yeni heyelan değerlendirme yöntemleri, kaya kütlelerinin jeomekanik özelliklerinin tayini ve esnek hesaplama yöntemlerinin uygulamalı jeolojideki kullanımı konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nden Doç.Dr. Ender Suvacı, yeni teknik seramik üretim yöntemlerinin geliştirilmesi, reaksiyona bağlı oksit sistemlerinin oluşum mekanizmaları ve yönlenmiş mikroyapıya sahip seramiklerin üretilmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Ahmet Duran Şahin, rüzgar enerjisi alanında uzay-zaman modellerini özel kavram ve yöntemleriyle kuran ve çalıştıran uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Yrd.Doç.Dr. Metin Türkay, yöneylem araştırması alanında tamsayı-karışık eniyileme metotları ve uygulamaları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Sağlık bilimleri alanı
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof.Dr. Ömer Akyol, biyokimyasal nöropsikiyatri alanında, oksidatif stresin nöropsikiyatrik hastalıklarda etyopatogenik ve patofizyolojik rolü, membranlardaki lipid peroksidasyonu ile şizofreni ve diğer nöropsikiyatrik hastalıklar arasındaki ilişki, Mn-SOD polimorfizmi ve şizofreni hastalığı arasındaki ilişki konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof.Dr. Bensu Karahalil, DNA hasarı ve onarımı alanında çevresel kimyasalların yarattığı DNA hasarları ve DNA onarım enzimlerinden 8-oxoguanine DNA glycosylase 1 ‘OGG1’in etki mekanizması konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof.Dr. Mustafa Nazıroğlu, hücre zarı kalsiyum kanalları alanında antioksidan ve oksidan sistemi üzerindeki elektrofizyolojik araştırmalar konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden Doç.Dr. Serdar Ümit Sarıcı, neonatoloji alanında özellikle neonatal hiperbilirubinemi ve neonatal diyabetes mellitus konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle…
TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü
Bilimsel araştırmalarıyla bilime evrensel düzeyde katkılarda bulunan ve bu katkının artarak devam edeceği yolunda umut vaat eden genç bilim adamlarına (ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş) verilen TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü, bu yıl matematik alanında çalışma yapan bilim adamlarının oldu.
Ödüle, Lefschetz lif uzayları ve kontakt yapılar konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle Koç Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr. Burak Özbağcı layık görüldü.